2019. február 21, csütörtök - Eleonóra napja
Keresés a honlapon:   OK
Skip Navigation LinksTúrabeszámoló
Médi "80" - Születésnapi köszöntő
Publikálva: 2018. szeptember 23.
Mohácsi Ferenc
(Az alábbi képekre kattintva azok eredeti méretben is megtekinthetők.)
Egyesületünk 2018. szeptember 14-én egy nagyon meghítt, családias ünnepség keretében köszöntötte fel Egyesületünk alapítóját, MÉDIT.
A köszöntőt Mohácsi Ferenc / mindenki Ferkéje/ írta és mondta el.

Tisztelt sporttársak, Tisztelt egybegyűltek!

Mai összejövetelünk célja és tárgya, hogy egy sporttársunkat köszöntsük fel bizonyos kerek születésnapi évforduló alkalmából. Ezt a sporttársunkat Máriának nevezik, úgy, hogy mostantól a mondanivalómat ennek, illetve annak a Máriának címzem, aki Tímár Mária néven került anyakönyvezésre. Tímár Mária, Tímár Mária! Morzsolgatom a szavakat és oda jutottam, hogy neve alapján akár egy Jókai regény regényalakja is lehetne. Miért is ne, hiszen tudjuk, hogy Jókai regényalakjai hallhatatlanok, regényes, kalandokban gazdag életutat mondhatnak magukénak. Akár csak a mi Máriánk.

Ezt a gazdag életutat szeretném most bemutatni.

1974-ben - Te atya úristen, az sem ma volt – amikor megismertem, már olyan turista múlttal rendelkezett, hogy csak néztem. És amikor a kalandokban gazdag életutat említettem, akkor pl. a serpás kék túrákra gondoltam. A mai fiataloknak csak emlékeztetőül, hogy a serpás kék túra mit jelent. Mindenek előtt egy Trabant típusú személy gépkocsit, amit többek között a mi Máriánk vezetett, Ő volt ugyanis az a serpa, aki ezzel a Trabanttal vitte a következő szálláshelyre a sátrakat és mire a turistatársai fáradtan és éhesen megérkeztek a megbeszélt szálláshelyre, addigra a mi Máriánk frissen főzött vacsorával várta a társakat.

Sose felejtem el…… mit is ??? Na, majd a 90-dik születésnapra eszembe jut !!! Ja, igen, már eszembe is jutott !!!

Másnap reggeli után a túrázók útra keltek, a mi Máriánk lebontotta a sátrakat és a következő megbeszélt helyen – ahogy a művelt orosz mondja: i tak dalse i tak dalse, legalább egy héten keresztül.

Ez a serpás korszak még a mi Máriánk VIDEOTONOS un. bokorugró korszakában történt, csak a mai fiatalok kedvéért: a bokorugró nem túl barátságos kifejezéssel a VIDEOTON SE természetjáró szakosztály tagjait illették. Aztán jött a rendszerváltás és a bokorugrókból megalakult a ma is használatos Gyöngyvirág szakosztály, amelynek munkájában a mi Máriánk igen vastagon kivette, kiveszi, és ki fogja venni a részét. Tudjátok Lenin zsil, Lenin zsivjot, Lenin bugyet zsity.

Ebből a gyöngyvirágból eredeztethető, hogy a szakosztály hölgy tagjait gyöngy tyúkoknak, a férfi tagjait gyöngy kakasoknak is nevezik. Erre kis ünnepségre készülődve egy tanulmányban megvizsgáltam a Gyöngyvirág tagjainak, mármint a gyögytyúkoknak és gyöngykakasoknak az eredetét is. A gyöngytyúk a vizsgálatok szerint monofiletikus eredetű, vadon élő őse a Szaharától délre élő sisakos gyöngytyúk (Numida meleagris). A háziasított változat szinte alig különbözik vadon élő ősétől. Domesztikációja nem eredeti élőhelyén folyt le.

Na, most az az igazság, hogy a monofiletikus eredet pontosan micsoda, arról fogalmam sincs, de a mi gyöngytyúkjaink és gyöngykakasaink domasztikációja valahol a VIDEOTON Vegyi Gyáregységében környékén zajlódott le, pont abban a gyáregységben ahol a mi Máriánk is dolgozott, Ez a történet nem sokkal a rendszerváltás után, pontosan 1994-ben történt.

Azóta már 24 év telt el és ebben a 24 évben minden évben volt a szakosztályunknak egy vagy két olyan nagy szervezést igénylő túrája, megmozdulása, amely körül a mi Máriánk sertepertélt. Elég csak az IVV túrákat, a Vértesi barangolásokat említeni. Ezeken a megmozdulásokon, ha kellett zsíros kenyeret kent, ha kellett az indítás-érkeztetés adminisztrációját csinálta, de ha a szükség úgy hozta, akkor turistajeleket festett vagy túraútvonalakat tartott karban, nem utolsó sorban elnökségi tagja az Egyesületnek. Egyszóval, amolyan univerzális, magyarul multifunkcionális tagja a Gyöngyvirágnak.

Nem hiába kapta meg a Magyar Természetbarát Szövetségtől 1993-ban a Természetjárás fejlesztéséért "BRONZ" fokozatát, 2002-ben a Természetjárás fejlesztéséért "EZÜST" fokozatát, 2009-ben az MTSZ Örökös Taggá nyilvánította, 2016-ban az MTSZ a Természetjárás Fejlesztéséért "ARANY" fokozatát adományozta a mi Máriánknak.

Szóval ez alatt a 80 év alatt nem az számít, hogy mennyi év volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben. A fenti szavaimból látszik, hogy az elmúlt évek, évtizedek telis-tele voltak élettel. A gerontológusok hiába vizsgálták volna meg, az öregedésnek a jeleit, egyszerűen nem lehet rajta észrevenni.

Mellesleg halkan és csendben jegyzem meg, hogy a kor csak akkor számít, ha sajtnak vagy whiskynek teremtettek.

Ja és legvégül, mert a legeslegfontosabbat még nem említettem, nevezetesen azt, hogy amikor a Máriánkat említettem, akkor a mindenki által szeretve tisztelt, illetve tisztelve szeretett MÉDY-re gondoltam.

Úgy, hogy kedves Médy, a megjelentek nevében nagyon sok boldog születésnapot kívánok.

Az öregségről- kontra nem öregségről pedig egy megtörtént esetet említenék. Két évvel ezelőtt egy madáretető túrára menve a vonaton egy négyes ülésre ültem, ahol már három turistatársam is helyet foglalt és a következő tartalmú beszélgetésbe csöppentem bele: te a prosztatádat melyik urológussal nézetted meg; ó azt ki tudja az újjával tapintani; ha éjszaka kettőnél többször ki kell menni pisilni, akkor feltétlenül menj el urológushoz. Szóval ilyen és ehhez hasonló beszélgetésnek lettem a fültanúja és számomra nyilvánvalóvá vált, hogy a prosztatáról csak öregek beszélgethettek. Na most, én a Médyvel kapcsolatban még sohasem hallottam, hogy a prosztatájával gondok lehetnek. nyílván azért, mert a prosztata gondok kizárólag öreg korban jelentkeznek, és mivel a Médynél ilyen gondok nincsenek, ezért Ő – és ezt bátran kijelenthetjük- nem tekinthető öregnek.

A most következőket pedig biztos forrásból hallottam: A Médy felkeresett egy Öregek Klubját, azzal a céllal, hogy szeretne ott tag lenni. A klubvezető azt mondta, hogy: Látod kislány, mi van az ajtóra írva? Na, látod, oda az van kiírva, hogy ez egy öregek klubja. Ha majd te is öreg leszel, akkor szeretettel várunk, most pedig menjél szépen haza.

És még egy záró gondolat az öregedés előnyéről.

Az öregedés egyik előnye, hogy a terroristák egy túszejtés során az elsők között engednek el.

És még egy legutolsó záró megjegyzés:
Kenyere javát még mindig eszi,
Az évek múlását észre sem veszi.
Ha van túrája, egészsége s bora,
Semmit sem számít az ember kora.